dilluns, 29 de juny del 2015

RESUM D'UN CURS INTENS

Tot el que hem fet aquest primer any per potenciar la programació i la robòtica.

Ara fa un any estrenàvem bloc, i anunciàvem que al setembre següent "començaríem a entendre i re-dissenyar la tecnologia a la nostra mida". Per il·lustrar aquesta primera entrada hi havia un vídeo de la presentació de la Bee Bot, a mestres d'Educació Infantil i Cicle Inicial de Primària, amb la intenció que la coneguessin i utilitzessin a les seves classes.

Aquest era el primer pas del projecte que hem posat en marxa per tal que els alumnes de l'escola desenvolupin el seu Pensament Computacional. Però no ha estat l'única cosa que hem fet aquest curs, a més de començar pels primers cursos, també hem iniciat el projecte als últims, així a l'ESO tots els alumnes de primer a tercer han aprés a programar amb Scratch, els alumnes de l'optativa d'informàtica de quart, a més, han pogut crear les seves pròpies aplicacions mòbils en Android. Als alumnes de Cicle Superior de Primària els van permetre conèixer la programació amb alguns tastets com l'Hora del Codi

Per a que els pares poguessin saber què feien o estaven a punt de fer els seus fills, els vam convidar a una sessió d'Scratch i de Bee Bot amb motiu de la Setmana de la Programació, A les portes obertes de Nadal vam participar amb un joc en Scratch, i a les de febrer amb demostracions de Bee Bot i Pro Bot.

Per a que el projecte seguís endavant, estàvem convençuts que tot el professorat de l'escola havia de tenir un coneixement bàsic de Pensament Computacional i d'Scratch. A més, calia que els que formem Regibotbcn féssim el possible per estar al dia de les novetats que hi ha en el camp de la robòtica i la programació educatives. No hem pogut assistir a tots els actes que s'organitzaven, però si que hem anat al que va tenir lloc sobre mòbils i educació,  a la Jornada Programa i al Teachers Day dels Vailets Hacklab.

El curs vinent, portarà moltes novetats i sorpreses. Però això serà al setembre...

Bon estiu!



dimarts, 23 de juny del 2015

ELS DOCENTS DE L'ESCOLA TAMBÉ HAN APRÉS SCRATCH

Aquest dimarts ha finalitzat la formació que hem fet al llarg de l'any.

Al llarg dels nou mesos que ha durat el curs, una part important del personal docent de l'escola s'ha format en programació i robòtica en general i en l'ús d'Scratch a l'aula en particular.

En alguns moments ha estat complicat trobar els dies que ens fessin coincidir a tots, esquivant excursions, colònies i altres moments de la vida d'una escola que podien interferir en el calendari del curs; però amb ganes i bona voluntat ho hem aconseguit.

Aquest dimarts hem acabat amb la presentació de projectes que han dut terme, de forma individual o en grup, quan han finalitzat les activitats de formació que els hem anat proposant.

Malgrat que la diversitat de projectes ha estat gran, tots complien amb la condició de ser una possible aplicació de l'Scratch a la pràctica docent de cadascú. Segur que aniran apareixent en algunes classes del proper curs.

Aquí teniu una mostra de les presentacions fetes.


Activitat de Llengua Castellana a EP
Activitat de Medi a EP

Activitat de Tecnologia a l'ESO
Coneixement del barri a EP

Activitat de Socials a l'ESO
Activitat de Llengua Catalana


dilluns, 15 de juny del 2015

ALGUNS JOCS PER A TAULETA.

Que finalitzin les classes no vol dir que no puguin continuar programant

Fa un temps us van presentar l'App de la Bee Bot per a Ios (Apple) i la versió que havíem fet en Scratch a l'escola, en aquell moment no existia una aplicació del mateix tipus per Android. Aquesta situació ha canviat amb l'aparició del nou producte dels creadors de la Bee Bot; la Blue Bot.

La Blue Bot és un dispositiu amb l'aparença d'una Bee Bot transparent, que presenta com a principal novetat la possibilitat de controlar-la via Bluetooh ja sigui amb el mòbil o la tauleta. Per poder fer-ho cal descarregar-se una aplicació disponible, com a mínim, per a dispositius mòvils Apple i Android; però el millor de tot és que no cal tenir la Blue Bot per poder jugar amb l'aplicació durant molta estona gràcies a les diferents opcions i pantalles que porta.

Per als que tingueu infants als que l'abelleta ja no cridi l'atenció, encara podeu utilitzar altres aplicacions en la mateixa línia. Una clàssica és Lightbot, disponible en opcions gratuïtes i de pagament per a Apple (1 i 2), Android (1 i 2), i altres dispositius en funció de la versió, fins i tot una versió web.

La companyia de joguines Lego també ha tret un joc per promocionar el seu últim producte de robòtica, el Mindstorms EV3. Es tracta d'una aplicació gratuita, disponible per a Apple i Android, en la que has de portar un personatge semblant al robot humanoide que es pot construir amb el producte físic.

Com veieu existeixen moltes opcions, aquestes són només una mostra, per passar una bona estona amb els nostres fills i filles desenvolupant al mateix temps el seu pensament computacional.



dilluns, 8 de juny del 2015

LA NOSTRA VISIÓ DEL VAILETS HACKLAB TEACHERS DAY

El diumenge 7 de Juny va tenir lloc una trobada de docents i pares interessats en la tecnologia.

Quan vam participar a la Jornada Programa, vam tenir l'ocasió de conèixer en persona a alguns dels membres del Vailets Hacklab, En la xerrada van convidar als assistents al Teachers Day que tindria lloc el 7 de Juny a l'Ateneu de Fabricació de les Corts. Que algú que es presenta dient que treballa per a que els nois i noies siguin co-creadors del seu futur et convidi a una jornada definida com a Open Space relacionat amb l'educació i la tecnologia és massa llaminer per a deixar-ho passar.

Anem per parts...

L'entorn: L'Ateneu de Fabricació de les Corts.

Situat en un antic espai industrial del barri de les Corts l'Ateneu de fabricació disposa de més de 1.000 metres quadrats equipat per introduir a tothom que ho vulgui en tecnologies tant noves com la impressió 3D o el tall làser. Però, sobretot, és un espai que busca la col·laboració i la innovació social. Poder conèixer aquest espai ja feia que pagués la pena dedicar el diumenge al matí.

El format: Open Space.

Una forma de fer nova (al menys per nosaltres), on els assistents s'auto-organitzen sense una agenda de tallers o xerrades pre-assignades.

En el cas del Teachers Day, després de la presentació inicial i d'una breu explicació de què es pot fer a l'Ateneu de Fabricació de les Corts i qui són els Vailets Hacklab, va arribar el moment del "mercat de propostes". Alguns dels que van "vendre" la seva participació ja venien amb ella preparada, d'altres van decidir en aquell moment que era una bona idea presentar el que feien. Tots van tenir 30'' per fer que la resta ens decidíssim per ells. Les propostes anaven des de demostracions pràctiques de diferents eines a debats sobre el model educatiu i es van organitzar en aquell moment, segons les necessitats de cadascú, en els diferents espais i en les tres franges de 45 minuts.

El contingut: No es pot estar a tot arreu.

Encara que una de les màximes de l'Open Space és que ets lliure d'entrar i sortir dels espais quan ho creguis oportú sense que es consideri una falta de respecte vers el responsable, era materialment impossible arribar a tot el que podia semblar interessant. Vam poder veure projectes fets amb Makey Makey (estri responsable que el dromedari del joc de Nadal es controlés amb fruites a les portes obertes), una forma de treballar amb Scratch, utilitzant sensors i una placa de control, instruments musicals (que sonen bé) fets amb objectes quotidians i components electrònics, entorns semblants a Scratch (Open Roberta Lab) per controlar un robot Lego,... Però la majoria de les propostes que no van poder visitar eren tant interessants com les anteriors.

Conclusions: Quan ho repetim?

Un dia intens, amb molts aprenentatges que ens permetran continuar innovant en el projecte de programació i robòtica de l'escola i amb la sensació que anem pel bon camí i que el que fem en aquesta línia permetrà als nostres nois i noies ser veritables ciutadans del seu temps.

Un dels organitzadors ens preguntava al finalitzar la jornada que ens endúiem. En aquell moment trobar la resposta va ser difícil. Ara ho és més, de la reflexió sorgeixen aspectes que llavors van quedar ocults en la intensitat de la experiència.

Gràcies Vailets!. Fins la propera!. 

dilluns, 1 de juny del 2015