dilluns, 29 de setembre del 2014

SCRATCH? QUÈ ÉS AIXÒ?

Qui pregunti als alumnes de secundària de l'escola si fan alguna cosa nova, es pot trobar amb una resposta que no li permet ni imaginar què estan fent.



Scratch, esgarrapar en anglès, és el nom que van decidir donar la gent del MIT (Massachusetts Institute of Tecnology) a un entorn de programació orientat a l'educació. El seu símbol, com no podia ser d'una altra manera, és un gat.

La forma de programar amb Scratch és molt intuïtiva i gràfica. D'aquesta manera, qui utilitza Scratch només ha de concentrarse en com combinar les instruccions per aconseguir el seu objectiu, sense perdre el temps en aspectes molt més tècnics.

La facilitat amb que es poden començar a fer programes amb Scratch el fan una eina excel·lent per aconseguir que els nois i noies desenvolupin habilitats com el pensament lògic, la creativitat o el treball en equip. Però també és un fabulós entreteniment per a tothom, que ajuda a mantenir destreses intel·lectuals com ho poden fer els jocs de lògica o els sudokus.

Les raons anteriors ja fan que Scratch sigui una opció molt interessant per desenvolupar el pensament computacional però, a més, al seu voltant hi ha una comunitat de persones (scratchers) de totes les edats que comparteixen els seus projectes i col·laboren els uns amb els altres mitjançant la mateixa pàgina del MIT, o mitjançant les xarxes socials. Aquestes col·laboracions, sovint internacionals, són un antídot perfecte contra els prejudicis i les discriminacions per raó de sexe, edat, religió o d'altres.

Si vols conèixer una mica més de què va Scratch visita la seva pàgina o vine al taller de programació per a pares que farem el proper 15 d'octubre.

De moment, i per obrir boca, pots jugar amb aquest Simón fet en Scratch.




dijous, 11 de setembre del 2014

PORTES OBERTES PROGRAMACIÓ (15 OCTUBRE 2014)

Aprèn com el teu fill quan fa programació.

Els nens i nenes de l'escola realitzen un seguit d'activitats de programació al llarg del curs, entre les que destaquen l'ús de robots programables a infantil (bee-bot) i l'aprenentatge d'un llenguatge de programació orientat a l'educació (Scratch). Si voleu saber en que consisteix ara teniu l'oportunitat.

Del dissabte 11 al divendres 17 d'octubre es cel·lebra a tota Europa la setmana de la programació i hem volgut aprofitar l'ocasió per donar a conèixer als pares i mares part de la feina que hem començat a fer amb els nois i noies de l'escola.

El dimecres 15 d'octubre de 17:15 a 18:30 oferirem dos tallers de forma simultània:

- Taller sobre el funcionament de la Bee-Bot. 
- Taller sobre programació en Scratch.

Pels pares i mares que estigueu interessats en participar en el taller de programació en Scratch, l'escola posarà a disposició dels assistents ordinadors del centre, però si voleu portar el vostre propi portàtil caldrà que instal·leu prèviament la versió SCRATCH 1.4 que podeu descarregar gratuïtament en la següent adreça: 

http://scratch.mit.edu/scratch_1.4/

Donat que les places són limitades, aquells que esteu interessats cal que ompliu el següent formulari:




I ARA TOTS HAN DE SER ENGINYERS?

Per quina raó és important que els nostres fills aprenguin programació i robòtica?.

La tecnologia digital ha arribat per quedar-se, i cada vegada resulta més difícil trobar una acció de la nostra vida quotidiana en la que les persones no interactuïn amb algun element digital. En el cas dels infants, aquesta situació es dóna cada vegada més aviat, generant noves habilitats.

Resulta molt complicat saber quina mena d’habilitats faran que els nostres infants i joves tinguin el màxim d’opcions en el futur en el que viuran. Algunes seran tant diferents de les que tradicionalment han estat necessàries que no les podem ni imaginar; d'altres, com la resolució de problemes o el tractament de la informació, ja estan mostrant la seva importància.

En un futur proper, més important que solucionar un problema, serà saber com fer que un ordinador el pugui solucionar mitjançant una combinació de passes ordenades. D’aquesta manera es podran automatitzar solucions que es puguin transferir a d’altres problemes.

L’accés a cada vegada més informació fa que, ja en l’actualitat, calgui organitzar les dades de manera lògica, analitzar-les i representar-les mitjançant abstraccions com models i simulacions.
  
Aquestes habilitats, i d’altres, es poden aconseguir de maneres molt diverses, però una de les més divertides, engrescadores i que millor resultats obté és mitjançant la programació i la robòtica.

En resposta a la pregunta del principi; no, no tots han de ser enginyers. Si ho volen ser, aprendre programació i robòtica de petits els serà d’ajuda, però si no, els permetrà desenvolupar el tipus de pensament necessari per realitzar amb èxit moltes de les tasques que els seran imprescindibles ben aviat.